Wyszukiwarka opisów zawodów
Nazwa: | Technik technologii żywności – przetwórstwo jajczarsko-drobiarskie |
---|---|
Kod: | 314410 |
Synteza: | Kieruje i nadzoruje powierzony mu odcinek produkcji takich wyrobów z branży jajczarsko-drobiarskiej, jak: jaja spożywcze, przetwory z jaj (np. mączka jajowa), tuszki drobiowe, wyroby garmażęryjne i wędliniarskie, pierze i wyroby pierzarskie; dokonuje rozliczeń produkcyjnych oraz uczestniczy we wdrażaniu i opracowywaniu nowych technologii. |
Zadania zawodowe: |
organizowanie produkcji i stanowisk pracy oraz instruowanie zatrudnionych w zakresie obsługi maszyn i urządzeń, a także przestrzegania normatywów technologicznych; nadzór nad przebiegiem procesu technologicznego (uboju, obróbki termicznej, odpierzania, patroszenia, schładzania, dzielenia, odkostniania, rozdrabniania mięs itp. w zależności od rodzaju uzyskiwanego gotowego produktu); kontrolowanie przestrzegania obowiązujących parametrów technologicznych w poszczególnych fazach produkcji, a w razie występowania zakłóceń w produkcji samodzielne podejmowanie decyzji lub zgłaszanie ich przełożonym; rozliczanie ilości zużytych surowców, opakowań i materiałów pomocniczych; kontrolowanie jakości stosowanych surowców oraz otrzymanych z nich gotowych wyrobów; nadzór nad właściwą eksploatacją linii produkcyjnych oraz poszczególnych maszyn i urządzeń; udział przy opracowywaniu instrukcji technologicznych oraz normatywów zuzycia surowca i materiałów pomocniczych; uczestniczenie w badaniach związanych z opracowywaniem nowych wyrobów i technologii; nadzór nad podległymi pracownikami w zakresie przestrzegania higieny oraz przepisów bhp i ppoż. |
Dodatkowe zadania zawodowe: | wykonywać badania analityczne surowców, półproduktów i produktów gotowych oraz inne analizy specjalistyczne z wykorzystaniem sprzętu i aparatury laboratoryjnej. |